,,Ai carte, ai parte... de schimb !"

Bună tuturor !


   Statisticile spun că mai puţin de 50% din români citesc o carte pe an. Trist, nu ? Pasiunea pentru lectură porneşte din copilărie şi este puternic influenţată de obiceiurile părinţilor. Aşa cum ştim, aceştia sunt adevăratele modele în viaţă ale unui copil şi ei îi ,,modelează" obiceiurile şi valorile începând cu vârstă fragedă.
   Am citit mult începând cu vârstă de 7 anişori, până acum ceva timp. Sunt clasa a XII-a şi regret că nu mai am timpul necesar unei lecturi suplimentare aşa cum aveam până acum, dar sunt conştientă că acesta este un an de sacrificiu, aşa că încerc să nu mă plâng.
   Pasiunea mea pentru lectură a început însă încă din clasa I şi se datorează în mare parte doamnei învăţătoare. Ea avea o vorba extrem de bună ,,Citeşte orice îţi cade în mână !".
Anii au trecut şi ajungând la liceu, mi-am dat seama că pasiunea pentru lectură nu e o generalitate, ci, din păcate, a devinit o raritate. Cunosc persoane care nu au citit niciodată o carte cap-coadă, ceea e, după părerea mea, un lucru foarte trist.
   Numai un cititor adevărat va înţelege de ce spun asta. Ratăm atâtea lucruri minunate... Ne blocăm într-un colţ al labirintului şi nu vrem să explorăm fiecare şansă, că să nu mai spun că şansele să ieşim devin egale cu 0. Citind descoperi lucruri noi, neştiute, te transformi, ajungi în lumi nebănuite şi în situaţii inedite. Pe scurt, citind te cunoşti pe tine.
   Susţin cu tărie că lectura m-a ajutat enorm să pot să scriu azi nu doar ceva corect, dar şi ceva coerent, logic şi de ce nu, care să va bucure. Citind am acumulat un bagaj de informaţii preţioase, de care nu pot scăpa. Mă urmăreşte peste tot şi se reflectă în ce spun, gândesc sau scriu.

    Sunt de părere că motivaţia pentru citit porneşte de la părinţi sau profesori, învăţători. Aşadar, sfătuiesc toţi părinţii să fie foarte atenţi în momentul alegerii unei şcoli şi o atentă supraveghere asupra modului în care copilul lor reuşeşte să se dezvolte în respectivul mediu.  Sunt o mulţime de modalităţi de a găsi o anumită carte pentru copii, printre care şi Editura All. Dacă nu aţi comandat deja, vă garantez că veţi găsi atâtea sortimente, încât vă veţi satisface toate nevoile, fie că vorbim despre o carte de aventuri, de poveşti, de dragoste, SF sau manuale scoalare(chimie etc).

   Acum vremurile parcă sunt altele, tehnologia a evoluat, iar copiii din zilele noastre sunt altfel faţă de cum eram noi la vârstă lor. Aşadar, având în vedere vârstă micuţa  de la care ei încep să navigheze pe internet, propun un proiect, o idee de fapt, pentru a motiva adolescenţii către lectură. Bazat pe faptul că deseori ne dorim cărţi greu accesibile, pe care le cumpărăm şi apoi, după citire, le uităm într-un colţ, mi-am imaginat un proiect interesant.
   Hai să il numim:

                     ,,Ai carte, ai parte... de schimb !"

   Proiectul meu se bazează mult pe tehnologie şi pe internet. Aşadar, îmi imaginez că există o platformă, un site, unde fiecare se poate înscrie, folosind un username şi o parolă. Simplu până aici, nu ? În continuare e şi mai simplu. În contul fiecăruia va există o bibliotecă proprie, în care se vor adăuga ulterior toate cărţile pe care le are respectivul user. Aşadar, pe baza cărţilor avute acasă, fiecare va avea o biblioteca virtuală mai mare sau mai mică.


   Astfel, fiecare user îl poate vizita pe altul şi poate vedea exact ce cărţi are şi dacă îl interesează acestea. În momentul în care îţi pui o carte în bibilioteca online, eşti obligat să îţi asumi răspunderea pentru faptul că cineva este posibil să o dorească şi astfel eşti de acord să i-o trimiţi. Trimiterea se va face prin poştă iar preţul îl va suporta expeditorul(oricum, ar costa în jur de 2-3 lei).
   Pentru fiecare carte ajunsă la destinaţie, expeditorul va primi în contul său 10 puncte, de exemplu. După ce destinatarul o va citi, îşi asumă răspunderea să o trimită înapoi şi atunci va primi şi el 10 puncte. Aceste puncte se cumulează în platformă şi aici intervine sponsorul nostrul, Editura All. Astfel, sponsorul va pune la dispoziţie diverse cărţi, care pot fi achiziţionate cu punctele respective. 
   Aşadar, am avea ocazia să citim cărţi de la alte persoane, să le înapoiem, apoi din asta să putem câştiga alte cărţi noi ! 

Pe scurt:

Fă-ti cont si                 Dacă primesti o ofertă,              La trimitere                    Foloseste punctele pentru
inregistrează-ţi      =>  vei trimite cartea. Daca vrei   => primeşti 10 puncte  =>    a cumpara cărţi.
cărţile de acasă.          o carte, o vei cere.                                                           

   Eu una aş dori să existe o asemenea iniţiativă şi clar aş participa la ea. Am multe cărţi citite care au rămas în bibliotecă şi nimeni nu le foloseşte, aşa că m-ar bucura să le citească şi altcineva. Iar dacă asta îmi poate aduce şansa să întru în posesia cărţilor dorite, atunci eu aş fi mai mult decât mulţumită.
   Această inţiativă se adresează atat tinerilor, cât şi adulţilor, care pot primi cărţi pentru ei, sau pot scoate la schimb cărţi de la copiii lor, de care şi alţi părinţi au nevoie.

   Voi ce părere aveţi de iniţiativa mea ? Aştept cu mare interes părerile voastre.

,,Citeşte orice îţi cade în mână !"

________________________________________________________________________________
Articol scris pentru SuperBlog editia Spring 2014.
Sursa pozei:
http://www.fotosbonitas.net/wp-content/uploads/fotos-de-libros-1-1024x684.jpg

Pagini