Loredana citeste ”320 de pisici negre” de Rodica Ojog-Brasoveanu

După ce am citit Cianură pentru un surâs de Rodica-Ojog Brașoveanu, am mers la bibliotecă să caut și celelalte volume din seria Melania Lupu. Din păcate, nu am găsit volumul II, ”Bună seara, Melania”, și am împrumutat direct ”320 de pisici negre”. Cu siguranță voi reveni și la acel volum, mai ales că plănuiesc să cumpăr toată seria, pentru a o avea în bibliotecă.



Din ce am observat, cărțile din seria Melania Lupu ale Rodicăi Ojog-Brașoveanu nu trebuie citite neapărat în ordine. Fiecare carte este un nou episod, cu personaje diferite, singurele constante fiind Melania Lupu, maiorul Cristescu și subalternul său, Azimioară. Şi, bineînţeles, motanul Mirciulică.



Rezumat ”320 de pisici negre” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Începutul cărții o surprinde pe Melania în închisoare, de unde însă reușește să evadeze, fiind confundată cu Olga Tudor, cea care trebuia scăpată de fapt din spatele gratiilor. O ”trupă” formată din englezul Ned Morton și alte trei ajutoare aveau drept scop aflarea ascunzătorii unei Madone, o statuie din aur cu o valoare uriașă. Nefiind Olga Tudor, Melania Lupu nu are idee unde se afla Madona, dar șarmul ei o salvează și de această dată. Le cere răpitorilor ei să o păsuiască, până ce își va aminti ascunzătoarea. 

Ca de obicei, Melania Lupu se folosește de vârsta ei pentru a scăpa nevinovată, însă șiretenia și eleganța nu i-au fost știrbite odată cu înaintarea în ani. Ned, un tânăr hoț, se îndrăgostește însă de Melania Lupu și îi cere să meargă cu el în Anglia. El cade pradă farmecului bătrânicii și o prezintă unui cuplu cu care era prieten. Reacția amicului său este uimitoare:
"-Mda... făcu italianul, azvârlind în rigolă țigara pe jumătate fumată. Ascultă, Ned... Făcu o pauză și celălalt îl măsura intrigat. 
-Ce? -Să știi că dacă nu te hotărăști tu, o iau eu. 
În clipa următoare se trezi cu poșeta lui Ingrid în cap."



Între timp,Melania Lupu îi solicită lui Ned găsirea motanului Mirciulică, motivând că fără el nu va reuși să le spună ascunzătoarea Madonei. Ei îl găsesc pe Mirciulică, după ce capturează toate pisicile negre din oraș: un număr impresionant de 320.

Toți pisoii trec teste pentru a-l descoperi pe Mirciulică: "Mirciulică a fost al o sută optzeci și treilea motan cercetat. Spre surpriza celorlalți, răspunse admirabil testelor Melaniei. Mâncă ciocolată, trase o dușcă zdravănă de rom și ascultă cu interes povestea piticilor rătăciți în grădina de zarzavat a cumetrei Zamfira."


Melania reușește să se strecoare din apartament pentru a ajunge la ea acasă, unde măsluiește probele ce o incriminaseră și din cauza cărora ajunsese la închisoare. Ea merge și la Olga Tudor, unde găsește indicii ce îi arată locul ascunzătorii Madonei.

Unde se află Madona, cum scapă Melania din încurcătură, cum pune cap la cap toată povestea maiorul Cristescu și ce se întâmplă cu cei trei infractori ce căutau Madona aflați citind ”320 de pisici negre” de Rodica Ojog-Brașoveanu.


O carte plină de farmec, ușor de citit, amuzantă și captivantă, exact așa cum ne-a obișnuit Rodica Ojog-Brașoveanu. Pot spune că ”320 de pisici negre”  mi-a plăcut ceva mai mult decât ”Cianură pentru un surâs”, asta poate și pentru că deja m-am obișnuit cu protagonista și o îndrăgesc din ce în ce mai tare.

Am oferit pe GoodReads 5/5 stele cărții ”320 de pisici negre” de Rodica Ojog-Brașoveanu. Am savurat-o în doar câteva zile și v-o recomand din tot sufletul.


Ați citit seria Melania Lupu de Rodica Ojog-Brașoveanu? Sunt foarte curioasă să aud părerile voastre!

Pagini