Loredana citeste ”O toaleta a la Liz Taylor” de Rodica Ojog-Brasoveanu

O toaletă a la Liz Taylor de Rodica Ojog-Brașoveanu este a patra carte din seria Melania Lupu. Din păcate am ratat volumul doi, Bună seara, Melania, dar am fost de curând la bibliotecă și l-am găsit. Happy me, abia aștept să îi scriu o recenzie! Ca să înțelegeți mai bine detalii despre această serie, e necesar să știți că personajele constante de la un volum la altul sunt Melania Lupu, maiorul Cristescu, Azimioară și motanul Mirciulică.

Descriere Goodreads:


Tânăr, superb, fermecător, bogat; canalie. Şase oameni din diverse puncte ale oraşului, care nu se cunosc între ei, şase oameni cu motivaţii distincte, iau hotărârea de a-l ucide. În aceeaşi zi, la aceeaşi oră. Deşi avertizată, victima nu reuşeşte să se sustragă propriului destin. Există, de fapt, un singur asasin. Care dintre cei şase şi care este mobilul lui? Cu graţia şi dezinvoltura din recuzită, asistată ca întotdeauna de inevitabilul consilier intim Mirciulică, Melania Lupu găseşte răspuns la ambele întrebări înaintea maiorului Cristescu.

Rezumat ”O toaletă a la Liz Taylor” de Rodica Ojog-Brașoveanu


O toaletă a la Liz Taylor începe cu o scenă din familia Dragu. Marian și soția sa, Anca, se pregătesc pentru o situație cel puțin ciudată. El se aranjează pentru o întâlnire cu o altă femeie, una dintre amantele despre care Anca știa o mulțime de detalii. Discută deschis despre aventurile lui de fiecare dată, ea ținea minte toate femeile care îi trecuseră prin pat înainte și după căsătoria lor, dar îi acceptă totul, complexată fiind de lipsa studiilor. Deși ea îi urează multă baftă la întâlnire înainte de a ieși pe ușă, în sinea ei, Anca își spune că îl va ucide.

Nu ea este însă singura cu acest gând. O ”armată” de oameni îi vor aceeași soartă lui Marian Dragu: o iubită părăsită, un naș căruia îi luase casa, un doctor înșelat în afaceri, un îndrăgostit căruia Dragu îi cucerise femeia, dar și un grup care plănuiește să îl jefuiască. Toți plănuiesc să îl omoare în aceeași zi, la aceeași oră.

Situația se schimbă atunci când Dragu este ucis, însă nu se știe exact care dintre suspecți este adevăratul criminal. Toți îl urau, așa că fiecare își asumă crima. Maiorul Cristescu se confruntă cu o situație fără precedent și nu știe care este adevăratul criminal. Așa că decide să îi închidă pe toți, până ce mincinoșii vor ceda.

Cum apare Melania Lupu în toată povestea aceasta încurcată? Ea servește drept ajutorul doctorului, un tânăr pe care îl îndrăgise de mic și îl ajută să ascundă obiectele de preț furate de la Dragu. Melania este închisă pentru complicitate, dar obiectele nu sunt găsite, întrucât izbucnește acasă un incendiu premeditat chiar de ea.

Unde se afla o pânză valoroasă și cine este adevăratul criminal puteți afla citind sfârștiul cărții. Eu nu vreau să vă răpesc misterul.


Puncte tari:

- cartea este amuzantă, scrisă în stilul unic al Rodicăi Ojog-Brașoveanu;
- cartea este palpitantă, te ține ”în priză” și nu îți vine să o lași până nu descoperi cine este criminalul;
- personajele sunt bine construite, Melania Lupu te face să o și urăști, să o și iubești în același timp. În acest volum am rezonat mai mult cu ideile maiorului Cristescu.

Puncte slabe:

- începutul debutează cu multe povești, multe personaje și cartea poate părea puțin obositoare. După prima treime, cartea urmează un fir narativ ceva mai lejer;
- povestea poate părea puțin ”lungită”; cartea este foarte lungă, grea și nu este o alegere bună pentru a o lua în vacanțe, unde bagajul este o problemă;
- poate că mă așteptam la un final diferit, am intuit criminalul pe parcursul acțiunii și mă așteptam la altceva.

Spre deosebire de celelalte două volume citite din seria Melania Lupu, Cianură pentru un surâs și 320 de pisici negre, care au primit 5/5 steluțe pe Goodreads, am oferit cărții O toaletă a la Liz Taylor 4/5 steluțe pe Goodreads. Motivele pentru care nu am putut oferi și a cincea steluță sunt cele enumerate mai sus, la puncte slabe. În orice caz, O toaletă a la Liz Taylor  de Rodica Ojog-Brașoveanu este o lectură pe care v-o recomand cu tot dragul.


Dacă ați citit ”O toaletă a la Liz Taylor” de Rodica Ojog-Brașoveanu, aștept părerile voastre! 
V-am convins că este o carte ce merită citită?

Pagini